Mickes fotoskola del 4!

Hallå! Är det dax igen nu då, del fyra redan! Det går undan så det heter duga, hoppas bara att det inte tar slut på idéer om vad man ska försöka hålla lektion om.

Jaja, idag tänkte jag försöka gå igenom lite basic om vad de olika knapparna som finns på kameran betyder.



Detta är en bild av en Nikon D80 uppifrån. De flesta nikonkamerorna har dessa olika knapparna och inställningarna och de ser så vitt jag vet ut likadant. Jag tror även att andra märken har liknande symboler.

Jag ska börja med att säga att i så vitt jag vet alla systemkameror finns det en ljusmätare som berättar hur kameran tycker ljuset är, för mörkt, för ljust. Den mäter med andra ord bildens ljus. Det som är inringat i rött är en sådan mätare i en canonkamera. Man kan ofta se den mätaren i sökaren och då kan man ändra inställningar utan att behöva ta bort ögat från bilden. Är mätaren förskjuten mot minus så är bilden underexponerad, alltså för mörk. Är den skjuten mot plus så är den överexponerad alltså för ljus! Jag ska försöka väva in hur man har användning av denna nedan.



1. Om man ställer in denna ratt på M så innebär det att du har fullständig kontroll över kameran, du kör i manuell. Med andra ord är det du som ställer bländare, ISO och exponeringstiden själv. Du väljer även om du vill använda blixt eller ej. När du fotar i M-läget så kan du ta hjälp av ljusmätaren och genom den kolla om dina inställningar på exponeringstid, bländare och ISO kommer att ge en bra bild som inte blir alldeles för ljus eller för mörk men i slutändan så är det du som bestämmer. Manuell är bra att anväda när du vill ha 100% kontroll över bilderna. Nackdelen kan vara att det tar lite extra tid att få till den perfekta bilden då man ofta måste ta någon testbild för att se att man blir nöjd med ljuset.

2. Aperture, eller som det heter på svenska bländare. Detta betyder att A är något som kallas för bländarfördel, d.v.s. du sköter bländaren. När du ställer in ett bländartal så anpassar kameran exponeringstiden efter bländaren för att få bilden rättexponerad enligt kamerans ljusmätare.
( Funderar du på hur bländare och exponeringstid funkar tillsammans så rekomenderar jag att du läser mina tidigare lektioner! ) Du kan ändra ISO för att få snabbare och långsammare tider när du är i bländarfördel. Bländarfördel kan vara bra om du vill ha ett bestämt skärpedjup men inte har tid att komma fram till vilka slutartider som passar för att bilden ska bli rättexponerad (att bilden ska bli så ljus som du vill).  Du väljer själv om du vill använda blixt eller ej.

Bilderna under är tagna med bländarfördel. Den vänstra har jag bländare 3.5 och kameran valde en exponeringstid på 0.77 sekund. Den högra är tagen med bländare 20 och kameran valde en exponeringstid på 20 sekunder. Om man tittar på bilderna så är de nästan exakt lika ljusa, vilket bevisar att kameran alltid strävar efter att ta "rättexponerade" bilder.





3. Shutter = Slutare. Detta är exponeringsförval vilket innebär att du ställer exponeringstid och kameran anpassar med en bländare som ger en rättexponerad bild precis som i bländarfördel.  Även här kan du anpassa ISO men för att anpassa bländaren denna gång. Detta kan vara bra om du vet att du behöver en väldigt kort exponeringstid för att få en skarp bild. Du väljer om du vill ha blixt eller ej. Bilderna nedan är tagna i exponeringsförval. Första bilden (vänster)  valde jag en tid på 1 sekund. Kameran anpassade med bländare 3.5. Högra bilden valde jag en exponeringstid på 4 sek och kameran väljer bländare 8. Här en än gång blir bägge bilderna lika ljusa trots att jag valde olika exponeringstider. Detta p.g.a. att kameran strävar efter rätt exponering.







4. P = program automatik ,  den innebär att kameran ställer både exponeringstid och bländare efter ljusmätaren. Du har fortfarande kontroll över blixten och ISO. Bilden under är tagen i detta läge. Kameran valde bländare 5.6 och exponeringstid 1.3 sekund.






5. Auto. Här tappar du all kontroll då kameran själv väljer både bländare, exponeringstid, ISO och bestämmer om den inbyggda blixten ska användas.
Bilden här är tagen i Auto och kameran valde att använda blixt, en exponeringstid på 1/60 sekund och bländare 3.5.



Jag ska väl tillägga att de ord jag använt kan nog variera beroende på vem som anväder dem, exponeringfördel kan även kallas slutarfördel o.s.v.



6. Denhär knappen väljer vilken sorts ljusmätning kameran ska göra. De olika inställningarna kan heta lite olika och kan till exempel vara punktmätning (spot), centrumvägd eller evaluerande. Detta kommer att påverka ljusmätaren som i sin tur styr läge 2-5. På spotmätning så mäter den ljuset där du fokuserar (mellan 3-10% av bilden) alltså ett väldigt litet område i bilden. Bländare och exponeringstid kommer då anpassas för att göra detta lilla område rättexponerat.
När man anväder centrumvägd mätning mäter den ett litet större område men fortfarande väldigt begränsat.
Den sista anväder man när man vill få en så allmänt bra exponerad bild som möjligt, både förgrund, motiv och bakgrund.

7. Detta är exponeringskompensationen. Detta anväder man i de olika lägena 2-5. Om du vill ta en bild i något av dessa lägen men vill att den ska vara ljusare eller mörkare så kan du ställa upp eller ned exponeringskompensationen. Om du ex. ställer ner exponeringskompensationen så kommer kameran att sträva efter att ta mörkare bilder och tvärt om, om du ställer upp exponeringskompensationen!

8. Här kan du välja mellan olika inställningar hur du ska ta bilderna. Du kan ta singelbilder, alltså en och en. Seriebilder d.v.s. du håller ner avtryckaren och kameran tar flera bilder. Du kan även anväda självutlösare om du själv skulle vilja vara med på bild.

OMG, det där tog lite tid att skriva men jag hoppas VERKLIGEN att DU har lärt dig något som du kan få användning för!

Snälla, lämna en kommentar om vad du tyckte om lektionen så jag vet, och även förslag på vad nästa lektion kan handla om. Ha det, syns här snart igen!

Vad lustigt..

Jag och Niklas bestämde oss för att vi skulle ut och fota lite mystiska bilder på en äng där det ofta ligger dimma över. För alla er som inte känner mig så är jag inte en morgonpigg människa. Jag gick upp ca 06.10 på morgonen, var på plats 06.30, varpå Niklas kom någon minut senare. Till vår stora besvikelse så var det ingen dimma där. Kändes lite förjävels....

Vafan gör vi nu då? Aja, fick göra det bästa av situationen helt enkel..


Tycks?


Jag tänkte även att testa dethär med att lägga ihop olika bilder i Photoshop. Här nedan ser du resultatet!



fix

Gillas eller ej?  ^^

Mickes Fotoskola del 3!!

Jaha, känns som om vi börjar komma igång med denhär fotoskolan nu, vad känner du? Var de 2 föregående lektionerna förståerliga? Om inte så är det bara att fråga så ska jag försöka förklara!

Ohh well, moving on!

Idag ska jag gå igenom lite om ISO!
Så vitt jag vet så finns det en ISO-inställning i alla digitala kameror, åtminstonde i alla digitala systemkameror. ISO-känslighet kommer från början från filmen som man hade i analoga kameror. Filmen var olika ljuskänslig och behövde därför mer eller mindre ljus för att skapa likljusa bilder.

I en digital kamera så behöver man inte byta filmrulle för att ändra ISO, oftast så är denna funktion bara knapptryckningar bort. ISO är alltså olika ljuskänsligheter i din digitala kamera. Låga ISO-tal ger lite sämre ljuskänslighet, därmed längre exponeringstid, medan höga ISO-tal ger bättre ljuskänslighet och kortare exponeringstider.

Men som ni alla vet så får man aldrig något gratis här i livet, det finns nästan alltid en baksida och så är det även i detta fall. Om man anväder höga ISO-tal så kommer man att få något som kallas brus. Jag ska försöka visa på dessa bilder vad brus är för något.


(denna bild har ISO 200)

Den här bilden ovan är tagen i mitt kök, jag har använt olika saker för att man ska kunna se hur bruset blir på olika ytor. Jag har använt stativ så att alla bilder ska bli exakt lika. Alla bilderna är tagna med bländare 10 för att ge skärpedjup. Det som jag ändrat är ISO-känsligheten mellan de olika bilderna och låtit kameran ändra exponeringstid för att alla bildern ska bli lika ljusa. Jag kan använda ISO-känslighet mellan 200-3200 på min Nikon D40, det är väl olika på olika kameror antar jag. Det området som är inringat med den blå fyrkanten är det området du ser nedan. Jag har klippt ut denna bit ur alla bilderna med de olika ISO-känsligheterna så att du kan jämföra bruset. Med andra ord så såg alla bilder ut precis som den här bilden ovan gör fast med olika ISO-inställningar.



På första bilden med ISO 200, exponeringstid: 2.5 sekund, så är den väldigt klar, skärpan är god och, hur ska man säga. Ytan är len! (missförstå mig rätt!)

Andra bilden med ISO 400, exponeringstid 1.3 sekund, så är skillnaden knappt märkbar, god skärpa och lågt brus = lite brus

Bild Nr.3 där jag hade ISO 800 och exponeringstid 0.62 sekund så syns det lite grann, på luckorna bakom "extra" asken. Ytan är lite kornig! Detta mina damer och herrar är brus!

Bild Nr.4, ISO 1600, exponeringstid 1/3 sekund, så syns bruset mycket tydligare och skulle man vilja använda denhär bilden på något vis, t.ex. till en stor utskrift så kommer man antagligen se bruset på bilden.

Bild Nr.5, ISO 3200, exponeringstid 1/6 sekund. Bruset syns nu tydligt och åtminstonde jag börjar allvarligt att störa mig på det när det blir så mycket som det är nu.
Här nedan ser du hela bild Nr.5


Enlig mig så blir det inte så vackert med en massa brus utan bara störade så därför försöker jag alltid fota med så låga ISO-tal som möjligt. Fotar man ute så behöver man ofta inte gå upp mycket i ISO för att få till exponeringstider som duger. Dock så är det där alltid en fin balansgång, precis som allt annat inom foto. Där jag skrivit förklaringar till alla bilder har jag även skrivit exponeringstiden. Som du ser så minskar exponeringstiden när ISO-talen stiger.

 I och med detta så måste man ibland välja, vill jag få en skarp bild eller en bild som är fri från brus eftersom du lättare kan få en skarp bild om du använder korta exponeringstider. Ställer du upp ISO för att få en kortare exponeringstid så får du antagligen en skarpare bild men du får brus i bilden. Har du en längre exponeringstid och lågt ISO så slipper du bruset men risken för en oskarp bild ökar. Till detta kan man även anpassa bländaren för att uppnå olika ljus. Om du funderar på vad en bländare är eller vad den gör så läs del 2 i min foto skola!


 Man måste alltså alltid prioritera vad som är viktigast, lågt brus eller skärpa. Om man sätter till en egen ljuskälla så som en blixt så får man bättre ljusförhållanden och kan därför köra lägre ISO-tal och kortare exponeringstider! Jag ska snacka lite mer om blixtar någon annan gång, men nu ska jag sova!

Kan väl bara tilläga innan jag tar en tupplur att bruset kan se olika ut på olika kameror och olika kameror är olika bra på att ta hand om bruset. Detta innebär att med vissa kameror kan man använda högre ISO-tal utan att bilden blir brusig!

Hoppas att denna lektion har varit lärorik och säg till om det är något specielt som ni vill att jag ska försöka gå igenom!


Liten fotorunda....

Det blev en kort liten fotorunda idag, vatten och växter... Något av ett klassiskt motiv tycker jag..  ^^



Jag känner lite av ett fotobegär just nu, vill ha min D80 och lära mig att använda blixten till den!

Förresten, är det någon som kommer på vad de vill att nästa guide ska handla om?


Funderar på att prata lite om ISO alltså ljuskänslighet och försöka förklara det på ett bra vis. Men kom med förslag så ska jag se vad jag kan göra!  ^^

Steg 2 i Mickes fotoskola! Bländare!

Hallå allesammans och välkomna till steg 2 i min lilla enkla fotoskola. Idag ska jag försöka förklara vad en bländare är och vad den gör.

Bländaren sitter i objektivet och det är den som bestämmer hur mycket ljus som släpps igenom. Såhär ser bländaren ut, den består av plator som överlappar varandra och kan få hålet att bli större och mindre. Detso mindre hål, detso mindre ljus kommer in såklart.



(inte jag som tagit bilden ovan)

Bländartalen anges i olika heltal och decimaltal. Låga bländartal innebär en stor bländaröppning, medan höga bländartal innebär att öppningen är ganska liten. Som exempel så har jag ett objektiv som jag fick med när jag köpte min D40, ett Nikonobjektiv med brännviden 18-55mm med bländare 3.5-5.6

När det står att den har bländare 3.5-5.6 så innebär det att de är de minsta bländartalen d.v.s. största bländaröppningen objektivet kan ha. När det då står 3.5-5.6 så är det minsta bländartalet inte fast, d.v.s. på dessa objektiv kan man bara ha bländare 3.5 när man har fullt utzoomat i mitt fall när jag har utzoomat på 18mm. I fullt inzoom så kan man som lägst ha bländare 5.6 på mitt objektiv. Det finns objektiv som har en "fast bländare" rakt igenom, d.v.s. att man han ha ex. bländare 3.5 på vilken brännvid som helst (brännvid = inzoomet). Dessa objektiv brukar dock vara väldgt dyra.

Jaha, nu har vi klarat av detdär jobbiga, nu kan vi gå på något mycket roligare vilket är hur man kan använda dethär och vad det gör. Bländaren och exponeringstiden hänger ju ihop i vått och torrt, för att få bilden rättexponerad (få bilden så som man vill ha den ljusmässigt) så måste man anpassa bländare till exponeringstiden. Desto högre bländartal (mindre bländare), desto längre slutartid måste användas för att få bilden ljus och fin.

Då kanske du tänker, "ja, men då kör man väl alltid med ett litet bländartal/stor bländaröppning så får man alltid till korta slutartider. Ja, en klok tanke men nu är det så att bländaren styr även något som kallas skärpedjup. Jag ska visa vad det innebär i några bilder här. Dessa bilder är inte tagna för att vara snygga utan är tagna ur en ren pedagogisk vinkel. ^^

Skärpedjup är hur djupt i bilden skärpan går. Ett kort skärpedjup är när det är skarpt bara en liten bit in i bilden som på bild 1, medan ett långt skärpedjup är när skärpan går långt in i bilden som i bild 4.



Alla dessa bilder är tagna på brännvid 18mm, kottarna står på ca 10cm avstånd från varandra.

Bild nr.1: Där använde jag bländare 3.5, alltså den största bländaröppningen jag kan ha på det objektivet. Kameran valde sedan en exponeringstid på 1/640 sekund. Som du ser så är det ett ganska kort skärpedjup.

Bild nr.2: Bländare 9, exponeringstid 1/100 sekund. Lite längre skärpedjup.

Bild nr.3: Bländare 18, exponeringstid 1/25 sekund. Ännu ett lite längre skärpedjup.

Bild nr.4: Bländare 22, exponeringstid 1/15 sekund. Längsta skärpedjupet bland dessa bilder.

För att summera detta så bli skärpedjupet kortare desto lägre bländartal/större bländaröppning man använder.

Som du ser så ökar exponeringstiden allt eftersom jag använder högre bländartal/mindre bländaröppning, men samtidigt så är bilderna i princip lika ljusa. Det beror då på att man måste ha kortare tider för att få in tillräckligt med ljus när man har en liten bländaröppning.

Man kan leka med skärpedjup på många olika vis, jag tänkte visa några exempel nu.



 När man vill sätta stort fokus på något men ändå visa det som finns i bakgrunden/förgrunden så kan man använda ett kort skärpedjup. Här står ju bollen i fokus, men bilden blir mer intressant med handen i bakgrunden.



Man kan också använda ett kort skärpedjup när man vill markera ett visst djup i bilden.



Eller också använder man det på annat vis. Möjligheterna är oändliga!

Hoppas att ni har lärt er något av detta, ut och testa lite så ska jag komma på vad jag ska försöka gå igenom nästa gång. Kom gärna med förfrågningar om saker och ting och gärna tips om vad jag ska skriva guider om! Ses snart!

Oj oj oj....

Jag är alldeles till mig, över 700 unika besökare på min blogg under torsdagen, det är ju helt sanslöst....

Jag lovar er, snart kommer nästa kapitel i fotoskolan då jag ska försöka förklara bländare, antaligen gör jag inlägget under fredagen! :D Håll ut tills dess! :D

Mobbing....

Mobbing, det är något som jag inte riktigt förstår mig på. Jag har en liten aning om varför folk mobbar, men ändå kan jag inte förstå att man gör det. Jag tror i alla fall att man kan mobba någon av flera olika anledningar, det kan bero på att man vill tillhöra en grupp, då jag tror mobbing gör att mobbarna känner sig starka och att de tillhör någonstans. En person som är utstött kan ibland få en tillhörighet i en grupp genom att börja mobba en annan.
En annan anledning till mobbing tror jag är det klassiska, avundsjuka. Jag har en vän som retade mig när jag var liten, han sa att jag hade stora ögon. Nu, ca 10år senare har han sagt att enda anledningen till att han retade mig var att han tyckte att hans ögon var för små.

En fråga jag ställer mig är: Syns mobbing?
Bara idag kom jag i kontakt med begreppet inte bara en gång utan 2. Vår klassföreståndare tog upp det i klassen idag att någon känner sig utstött eller mobbad.
"Kan inte vara den här klassen han snackar om" tänkte jag, med tanke på vilken sammanhållning vi ändå har, men efter att någon frågat om det verkligen gällde vår klass så svarade vår lärare att, ja det gäller eran klass. Det kan vara så lätt att missa.

Sedan bara två timmar senare sitter jag på bussen påvägen hem. Har hittat sportbladet eller någon sådan tidning på en bänk som jag sitter och skummar igenom. Vi åker förbi en högstadieskola där massa elever stiger på för att åka hem. I närheten av mig sätter sig ett gäng pojkar varav en av dem sitter ensam och äter en glass ur en såndär MC Donalds "skål". Pojken som sitter ensam är lite knubbig och har glasögon. Vi åker en bit och hans glass börjar ta slut. Där sitter han och skrapar i botten med den lilla plastskeden när en i pojkgänget ironiskt säger något i stil med: "Jag tror inte att du kan få ut något mer från den."
De andra skrattar lite tyst, det låter i alla fall som det där jag sitter på sätet bakom dem och sneglar lite över min tidning. Pojken med glassen försöker några gånger prata med de andra men varje gång så tystas han med en ironisk kommentar eller också svarar ingen. Han kliver senare av på samma busshållsplats som jag, tillsammans med en av grabbarna från gänget.
"-Vi syns imorn" säger pojken som hade glassen.
"-Ahh, visst" säger den andra pojken, denna gång utan den ironiska klangen på rösten.
När han inte längre var med sitt gäng var det precis som om han inte behövde klanka ner på glasspojken.

När jag satt där på bussen kom jag att fundera, vad gör man i en sånn situation som jag ändå sitter i just nu? Ska man ingripa, och i sånt fall vad ska jag säga? De slår inte pojken, de är "bara" ironiska och stänger honom ute. Det är inget olagligt så vitt jag vet. Samtidigt säger jag inte att det är okey att se på det och bara låta det vara, men det är en väldigt komplicerad fråga, jag vet inte hur de är mot denhär pojken annars.



Dessa två exempel tycker jag visar hur olika lätt/svårt det kan vara att upptäcka mobbing, men faktum är att man måste upptäcka det och fram för allt, stoppa det när det väl är upptäckt. Skolmassakern i Finland, jag vet inte, men mobbing skulle kunna vara en anledning till att sådana tankar startar för att sedan växa sig starkare och större. 

Fotoskolan! :D Steg 1!

Min tanke är att jag ska efter min egen förmåga försöka lära ut lite basic inom foto, främst foto med systemkamera. Skulle det vara så att allt jag skriver inte stämmer så får ni va på mig och tillrättavisa mig eftersom jag själv är något av en amatörfotograf. Men lite lätta "komma igång" lektioner tänkte jag ha! :D

Det första jag tänkte gå igenom är slutartider. På din systemkamera så kan du ställa in olika slutartider, eller som det heter, exponeringstid d.v.s. under hur lång tid bilden kommer att tas. Du gör det nog lättast på M alltså manuell.
 Kort slutartid används ofta när man vill frysa en bild som rör sig, om någon hoppar med snowboard eller skidor, en snabb bil eller liknande.

Hopp
 
På denhär bilden har jag exponeringstid: 1/400 av en sekund. Om man tittar noga på handen till vänster så ser man att den inte är helt skarp utan lite suddig. Detta är rörelseoskärpa och beror på att min slutartid inte var tillräckligt kort. Dock så blev bilden i övrigt skarp så antagligen rörde Jossan här på den handen extra snabbt.

Lång exponeringstid kan vara bra om man vill ha en sammanhängande rörelse som ex. ljus på kvällen eller få ett härligt flöde på vatten.


Första bilden har en exponeringstid på 3 sekunder. Det var en bekant som snurrade något som man kallar pojs tror jag. Det är en brinnande boll på en kedja. Genom att ha en lång slutartid så fångar man rörelsen under en längre tid och detta blir resultatet. Om man tittar lite noggrannare så ser man att ansiktet är väldigt suddigt, det beror dels på rörelseoskärpa genom att han rör sig, dels för att jag tog bilden på frihand, d.v.s. utan stativ.
Bilden är helt oredigerad.

Bild Nr 2 har en exponeringstid på 1/2 sekund och där ser man att allt vatten har en rörelseoskärpa medan stenar och metallbiten är skarpa. Detta tack vare att jag lade ner kameran och använde självutlösare. På så vis, antingen genom att lägga ner kameran eller ha stativ och sedan använda självutlösare kan man få skarpa bilder även när man har långa exponeringstider. Det blir dock bara skarp på de saker som står stilla, så som stenarna och metallen i det här fallet.

Desto längre slutartid man har desto ljusare bild kommer man få beroende på omständigheterna. Har man en slutartid på säg en sekund så tas det in ljus under en sekunds tid. Under dåliga ljusförhållanden så kan detta vara användbart eftersom bilden blir ljusare om man har en lång slutartid. Är det dock ljust ute och man har en lång slutartid så är risken stor att för mycket ljus tas in och bilden blir alldeles för ljus. Detta hänger ihop med något som heter bländare som sitter i objektivet, bländare ska jag gå igenom lite bättre i nästa guide.



När jag tog den här bilden så hade jag en exponeringstid på 1/6 sekund eftersom det var väldigt mörkt ute och jag ville ha det naturliga ljuset från lampan han sitter brevid och inte blixtljus. För att det skulle lyckas var jag dock tvungen att använda stativ och självutlösare + att Niklas var tvungen att sitta väldigt stilla.

När man har kortare exponeringstider så blir bilderna mycket mörkare mot hur de skulle bli med lång slutartid, men under dagarna och med hjälp av antingen den inbyggda blixten eller en extern blixt så kan man ofta använda kortare tider och därmed frysa ögonblick om man så vill. 

Jag hoppas att detta har varit till någon hjälp och att du kikar in igen då jag tänker prata om bländare.

Sugen på Modelfoto

Oj oj oj, vad jag blev sugen på modelfoto så fort jag får D80'n!

Fia

Det är nog det som jag ändå tycker är allra roligast just nu inom foto, så roligt när personer blir nöjda med bilderna som man tagit på den, åt dem! ^^


tillsammans

Du vet väl förresten att tillsammans är man mindre ensam! ^^

Överlevnad....

Jag fixade det!
Vi har haft ett redigt jävla överlevnadsdygn i skolan igår och natten till idag!
Med andra ord så har jag klarat mig utan mat från igår morse, ca 7 på morgonen till idag typ samma tid om man bortser från den maten vi hittade i skogen (fick ihop kantareller till ca 2dl svampsoppa)
Vi startade vid ca 9 måndag morgon och uppgiften var att bygga ett vindskydd där vi skulle spendera natten, fixa en ordentlig eldstad med reflektor för att få värme under natten, skaffa mat och en massa mer.

Behöver jag tillägga att det enda vi hade med oss var kläderna på kroppen, en kniv, en liten  yxa och en ask med lite småplock som krokar, lina, någon buljongtärning och så. Det var jag och min gode vän Niklas som genomförde detta tillsammans.

Vi beslutade oss för att bygga ett fristående skydd, d.v.s. inte mot någon sten eller liknande eftersom det då kan bli väldigt kallt på natten från stenen. Bilder på skyddet ska upp så fort jag tagit dem! ^^
Aja, ett skydd byggdes, svamp och lingon plockades, ett fiskeförsök påbörjades, eldstad fixades, ved samlades, nästan allt var klart innan natten föll. Själv tycker jag att vår insats var mycket god och att vi lyckades väl med vår uppgift.

Något som jag tänkte på under dygnet var att man klarar väldigt mycket även om man inte ätit något på väldigt länge, jag trodde att man skulle bli orkeslös och slö, men det blev jag ej, inte förrens långt in på natten. Natten var det jobbiga i det hela, det var då kylan kom. På något vis lyckades vi inte vinkla in värmen från vår brasa in i vindskyddet och det blev hemskt kallt där inne. Natten fick istället spenderas mestadels i en sittande och stående ställning.

Hur som helst så är man helt klar lite stolt nu efter att ha genomfört denna strapats, även om det inte låter så otroligt jobbig.

fire heart
(Bilden har väl inget direkt med överlevnadsdygnet att göra, men eftersom detta trots allt främst är en bildblogg där jag ska lägga ut mina bilder så får den vara med ändå ^^ .)

YEEEEEEEEEEES! ...



YEEEEEEEEEEES!

Jag är stolt ägare av en ny Nikon D80 med 18-135mm optik!

Jag är hyffsat glad nu, ja! ^^





Lumpen...

Det är lite roligt, jag har börjat se fram emot att göra lumpen nu, jag tror verkligen att det skulle vara något för mig, en stor jävla utmaning.. Dock så gjorde jag misstaget att slinka in på det samtalsämnet med min käre farfar idag, som inte hade så mycket som ett enda gott minne från sin tjänstgöring. Vi satt och diskuterade det där fram och tillbaka hurvida det var en god erfarenhet och upplevelse.

Mina argument var att saker och ting har ändrats sedan har låg inne, att det antagligen inte var så hemskt och att jag trots allt näst intill valt att göra lumpen medan han var tvungen, jag menar det måste göra skillnad på helhetsintrycket. Hans argument var att det kom inget gott ur det hela och att jag inte visste eftersom jag inte gjort det, vilket han uppenbarligen hade rätt i eftersom jag inte har gjort lumpen än.

and
(bilden har inget med texten att göra)

Jag tror dock att det är en upplevelse som man inte gärna missar, bara vetskapen om att man klarat av det betyder nog mycket.. Alla som jag prata med om lumpen som är under 24-25 år har ändå gett ifrån sig en överhuvudtaget possetiv bild av det hela så det är defenitivt något jag ska göra... Gör man det inte nu, så kommer chansen aldrig åter..

Säg mig, du som har gjort lumpen, var det värt det eller ej?

Modeller börjar trilla in?! ^^

Jag har fått mina typ första "uppdrag", fotouppdrag d.v.s. dels ska jag ta lite bilder åt en kompis som ska spela in en skiva och vill ha bilder till omslaget. En annan vän frågade om jag inte kunde fota henne och jag har för övrigt två personer till som jag pratat lite om att fota, och de har verkat possetivt inställda till det hela..

Hanibal










Känns som om det kanske börjar komma igång lite nu, får allt fler bevakare på bilddagboken (jag vet, det låter lite patetiskt att se det som en framgång, men jag menar, de som jag inte känner som bevakar mig måste ju tycka att några av bilderna jag tar inte suger, så det är väl alltid skoj.) För om man ser på det hela så tar jag nog inte bilder så mycket för min egen skull, om du förstår vad jag menar, jag tar gärna bilder som jag tror andra kan komma att gilla också, både de som är med på bilderna men även andra. Självklart tycker jag att det är roligt att fota också, annars hade jag inte hållit på med det, men det roligaste är nog nästan att höra när någon tycker att man verkligen har lyckats.
























Är det fel att tänka så? Vad vet jag, kanske, kanske inte.. Aja, just nu är jag glad, har varit lite sugen på att fota lite nu ett tag, ska ut på torsdag! Fint fint.....
Men om det skulle vara någon i ludvika-trakten som skulle vilja fotas så skulle jag tycka att det var jätteroligt att fixa det, kille som tjej! Lämna en kommentar i sånt fall! :D

Framtid

Praktiken är nu avklarad, en vecka på miljökontoret i Smedjebacken. Snart ett halvår kvar till studenten, nästan ett år tills att jag rycker in. Om 2 år så kommer jag att vara ”fri” än en gång, den stora frågan är bara, vad fan ska man göra då?

För att återkoppla lite, praktiken jag var på va en väldigt intressant upplevelse, fick vara med en man som hette Bo och se hur hans vardag såg ut, allt mellan bygglovsförfrågningar till djurskyddsärenden. Men är det något för mig, nej jag tror inte det. Jag vill kunna plugga ett max två år till och sedan få ett ganska bra jobb. Det känns nästan som en omöjlighet i dagens samhälle då det nästan alltid finns mycket mer kompetent personal till i princip alla jobb på marknaden.

Så med andra ord, har man inte vidareutbildat sig så känns det som ett ”mission impossible” att få ett schyst kneg. Såvida man inte har rätt kontakter. Sen kanske man får en annan syn på att plugga efter ett år ”ledigt” vad vet jag, men just nu är de ambitionerna låga.

Hur ska man få upp sin ambition? Ekorre

Flickvän på besök....

Flickvän på besök. Efter ca en månad är det snart dags igen, då sätter hon äntligen sig på tåget igen, påbörjar sin resa hit än en gång. Vi har varit tillsammans länge, tänker man efter så är det inte alls lång tid kvar till vårat 4års jubileum. När den dagen är nådd så har vi haft ett distansförhållande i ca 3år och 10månader. Det är en lång tid när man bara kunnat ses ca var tredje, var fjärde vecka. Jag skulle dock vilja säga det att vi är levande bevis på att dessa förhållanden kan fungera, om bara kärleken finns där! Nu skulle jag även vilja påstå att det gör den och i överflöd!

Nej, men det jag försöker att säga är att man ska inte ge upp ett distansförhållande bara för att man inte kan träffas så ofta eller för att man vet att det kommer förbli på distans ett tag framöver så länge man älskar den personen man är tillsammans med, så länge det finns kärlek där, så finns det en anledning till att kämpa, precis som vi har gjort. Detta är något jag är oerhört glad över, då jag vet att hon är mitt livs kärlek.

nos Kommer alltid att älska henne.

Ammunitionsröjningsgruppbefäl...

Idag hände det, mamma och pappa kom hem och pappa ropade: Micke, du har fått brev från pliktverket, säkert en frisedel! När jag mönstrade så försökte jag ändå göra så bra ifrån mig som möjligt, ville verkligen göra lumpen. Hjärtat började slå lite fortare, pulsen steg. Jag gick in i köket, tog kuvertet och öppnade. Skummade igenom det en gång, endast för att göra det igen direkt efteråt. Satte mig och tittade tomt ut i luften. - Är det en frisedel?, frågade mamma lite skämtsamt. - Nej, det är en inkallelse, svarade jag efter någon sekund. Det är skumt, när jag var och mönstrade så var jag hur taggad som helst, nu när jag blev inkallad så blev det genast lite overkligt. Ett år, ett helt år till har jag redan bestämt för mig vad jag ska syssla med.


(bror min på bilden)


 Det är både upp och ner med hur jag känner inför det hela, dels så känner jag att jag kommer att känna att det var ett misstag att inte göra lumpen senare i livet då jag tror att det ändå är en unik upplevelse.

Samtidigt som jag känner att då är det ytterligare ett år tills jag kan börja leva mitt liv på riktigt med min sötnos.

Nu är det som det är dock. Och jag och hjärtat, vi klarar även detta, det vet jag!

 Vad jag ska rycka in som? JA803 Ammunitionsröjningsgruppbefäl!

Photoshoot! ^^




Hade en liten fotoshoot med Hanna. Var uppe vid en gammal gruva och tog en del bilder, många som jag tycker blev väldigt bra! Alltid roligt att fota modeller när de själva engagerar sig i fotandet och hela tiden hänger med i vad som händer och samtidigt kommer med egna nya idéer!



Felaktig kärlek!?

Jag är inte religiös, jag tror inte på någon gud. Det jag tror på, det är kärlek. Jag har alltid tänkt att kärlek är något som aldrig kan vara fel. Hetro, homo eller bi, jag har alltid tyckt att det är okey! Idag har den tanken, att kärlek aldrig kan vara fel, fått sig en rejäl törn.

 Jag såg en dokumentär om syskonkärlek, med andra ord, syskon som är tillsammans i ett intimt förhållande och allt vad det innebär. Precis när jag insåg vad dokumentären handlade om så blev jag väldigt förvånad och lite upprörd. Jag förstod inte, och förstår fortfarande inte hur man kan bli kär i ett syskon på ett sådant sätt.

I dokumentären pratade de om att det fanns en genetisk sexuell dragning till syskonet, och när jag tänker efter så är det kanske samma sak som att dras till samma kön, motsatta eller bägge, det bara finns där och man rår inte för det. När jag tittar på dokumentären så sitter flera syskonpar och pratar om sin situation, hur de blir hatade, hur de får höra glåpord efter sig. De ser på varandra med den där speciella blicken som man bara ger till den som man verkligen älskar. Jag kan inte annat än att känna lite medlidande, stackars människor som ska behöva stå ut med något sådant.

Ett par i Tyskland hade fått ett barn tillsammans och pappan/brodern stod inför ett ganska långt fängelsestraff p.g.a. av detta då det är olagligt. Han överklagade det hela och hans advokat jämförde situationen med något som hänt i Tyskland många år tidigare i samband med andra världskriget där staten i Tyskland kunde bestämma vilka som inte skulle få ha barn tillsammans med varandra och vilka som inte skulle få ha det. Likhetens finns, men om det är samma sak, det är upp till dig att besluta.

Men fortfarande så är detta ett brott, hur oskyldiga de än verkar, hur söt deras unge än är. Denna lag finns till för att hindra bl.a. syskon att skaffa barn tillsammans eftersom risken att det blir något allvarligt fel på barnet är stor. Även om det inte verkar vara så i detta fall så är risken att något går väldigt snett mycket större än i ett vanligt förhållande där parterna inte är släkt med varandra.

Men om syskon inte får skaffa barn tillsammans, ska de då få adoptera istället?
Det är en knivig fråga, då jag anser att det är ungefär samma sak som om ett homosexuellt par ska adoptera, problematiken ligger i att barnets uppväxt inte kommer bli som alla andras och risken att barnet blir mobbat och utstött känns större. De får även en annan verklighetsuppfattning än andra barn när deras föräldrar inte är som alla andra ”vanliga föräldrar”. Sedan ska jag tillägga att jag ser inget fel i att homosexuella adopterar. Tycker jag med andra ord att det skulle vara okey att ett förälskat syskonpar adopterade? Nej, det fungerar inte i mitt huvud, jag tror inte att det är bra att föra vidare budskapet att det är okey att älska sin bror/syster på ett sådant sätt.

 En fråga om tid?
 Vem vet, det är kanske bara en fråga om tid innan något sådant är accepterat. För inte alls många år sedan fick många lära sig att det var något fel med homosexuella människor, att de hade något fel i och att det var därför de drogs till samma kön. Den synen är ganska gammal nu och många ser på homosexuallitet med helt andra ögon nu än vad vi gör idag. Det jag försöker säga är att jag kan kanske inte acceptera den sortens syskonkärlek p.g.a. min uppfostran då det aldrig varit okey med den sortens relation, men om man ändrar sitt synsätt precis som med homosexualiteten och visar detta för nästa generation så är det mycket möjligt att många av dem kommer att tycka att syskonrelationer är okey då de inte växt upp med att det är ”fel”.



Rätta mig om jag har fel, kommentera gärna, lämna hotmail så jag kan svara!

Vad vill folk att en blogg ska innehålla?

Jag sitter här i min ensamhet.....



....och funderar, vad vill människor att min blogg ska innehålla? Jag vill ju självklart ha min egen stil på den, men samtidigt är det alltid roligt med någon läsare... Bilder, det är en sak som kommer att fortsättas att fyllas på med, då det är det som är tanken med bloggen, att nå ut med mina bilder till folk, men vad mer?



Vad tycker du gör en blogg intressant?

Jag har kollat på andras bloggar och huvudintresset är ju helt klart mode, kläder och en blogg som skrivs i någon typ av dagboksform. Är det de som gäller, eller kan man få läsare ändå?

Uppskattar något svar! 

En del av ett mysterium..

Tänk, de tunna vingarna, men ändå kan den flyga.. Ganska otroligt!